ВИРАЗКА ШЛУНКА ЧИ ДВАНАДЦЯТИПАЛОЇ КИШКИ
Виразкова хвороба шлунка або дванадцятипалої кишки виникає
внаслiдок дiї шлункового соку на слизову оболонку. Саме цей патологiчний процес
i викликає появу виразки. Причин, що призводять до виразки, може бути декiлька.
Примiром, нервово-психiчнi захворювання, неправильне харчування (зловживання
гострою їжею, яка подразнює слизову оболонку, ще буває, людина дуже швидко їсть,
ковтає їжу, не пережувавши її) тощо. Iнодi кажуть, що хвороба передається
генетично. Однак, я вважаю, що в родинi, де є хворi на виразку з батькової
сторони чи материної, дiтей оберiгатимуть, зроблять все необхiдне, аби запобiгти
хворобi. Причиною виразки може бути перенапруга, стресовi ситуацiї, перевтоми. |
Нинi так хворiють дiяльнi люди, активнi, якi iнтенсивно, без вiдпочинку працюють, аби зняти втому, пють багато кави, палять. Буває виразка i вiд тривалого вживання хiмiопрепаратiв, примiром, аспiрину (аспiринова виразка).
У кожної людини ця хвороба виявляється по своєму. Рiзне i протiкання недуги. Найчастiше вона має прихований характер. Аби виявити саму виразку шлунка чи дванадцятипалої кишки, слiд дуже ретельно оглядати хворого.
За такої хвороби у людини може бути печiя (залежить од їжi), нiчний бiль. В такому разi слiд обовязково встати i щось зїсти. Буває Ыголоднийл бiль. Вiн характерний для виразки дванадцятипалої кишки. Зявляється пiсля їжi через двi-чотири години. Щось людина зїсть -- i через 5-10 хвилин бiль минає. Часто у хворих на виразку спостерiгається вiдрижка.
Найчастiше виразка буває за пiдвищеної кислотностi шлункового соку. Рiдше -- пониженої. Хоча першу легше вилiкувати, нiж другу.
Народна медицина знає чимало рослин, якi допомагають вилiкувати виразку шлунка чи дванадцятипалої кишки.
Вiддавна нашi предки лiкували виразкову хворобу знайомим усiм подорожником.
Одну чайну ложку подрiбненого листя подорожника заливали склянкою окропу, настоювали пiвгодини, процiджували. Пили по чвертi склянки чотири рази на день.
Для лiкування можна взяти аїр болотний (корiнь або траву).
Чайну ложку подрiбненої сировини залити склянкою окропу (корiнь прокипятити впродовж хвилини), настояти годину, процiдити. Вживати по столовiй ложцi тричi на день.
Лiкувати виразку допомагають трави, якi мають слизи. Ефективний у цьому випадку корiнь алтеї лiкарської (алтей лекарственный). Готують лiки таким чином.
Столову ложку подрiбненого кореня алтеї заливають склянкою окропу, кипятять одну хвилину, настоюють пiвгодини. Вживають по двi столовi ложки тричi на день.
Якщо виразка виникла внаслiдок захворювання пiдшлункової залози, то для лiкування беруть корiнь девясилу високого (оману високого, росiйська назва -- девясил высокий).
Чайну ложку подрiбненого корiння заливають склянкою окропу, кипятять одну хвилину, настоюють 30 хвилин. Вживають по столовiй ложцi тричi на день.
Якщо виразка виникла внаслiдок стресiв, застосовують листя ожини.
Столову ложку подрiбненого листя заливають склянкою окропу, настоюють пiвгодини. Пють по чвертi склянки чотири рази на день до вживання їжi.
Якщо у людини виразка та ще збiльшена печiнка, то в такому разi доцiльно застосувати листя суницi лiсової (росiйська назва -- земляника лесная).
Столову ложку подрiбненого листя суницi залити склянкою окропу, прокипятити на слабенькому вогнi одну хвилину, настояти пiвгодини. Пити по пiвсклянки тричi на день до вживання їжi.
Якщо виразка кровоточить (ознака: кал червоний, а частiше -- чорний), то для лiкування треба взяти лiкарську рослину родовик лiкарський (сухозлотиця, стягникров, росiйська назва -- кровохлёбка аптечная). Для приготування лiкiв використовують корiння.
Столову ложку подрiбненого корiння родовика заливають склянкою окропу, кипятять пять хвилин, настоюють сорок хвилин. Пити по столовiй ложцi три-чотири рази на день до вживання їжi.
У випадках виразки шлунка, аби запобiгти пухлинним захворюванням шлунка, треба вживати гадючник вязолистий (росiйська назва -- лабазник вязолистный), траву з квiтами.
Столову ложку подрiбненої рослини (гадючника вязолистого) заливають склянкою води, кипятять одну хвилину, настоюють пiвгодини. Пють по столовiй ложцi тричi на день до їжi.
Лiкують виразку шлунка i дванадцятипалої кишки коренем лопуха великого (лопух большой) i коренем любистку (любисток обыкновенный). Можна поєднувати цi рослини, а можна вживати кожну окремо.
Столову ложку подрiбненого корiння залити склянкою окропу, прокипятити одну хвилину. Настояти годину. Процiдити. Пити по чвертi склянки тричi на день.
I певна рiч, виразку шлунка лiкували завжди калганiвкою. Настоювали корiнь калгану (перстач прямостоячий, рос. назва -- лапчатка прямостоячая) на горiлцi. Хворому давали по 25-30 грамiв настоянки.